top of page

Genovese Sendromu : Sessiz Kalabalık

İrem Sultan Sade

Kalabalıkların sesi her zaman yüksek midir yoksa bazı durumlarda onlar da sessizleşebilir mi? Kitty Genovese cinayeti, 13 Mart 1964 tarihinde New York'ta gerçekleşen bir suç olayıdır. Olay, kamuoyunun dikkatini çeken bir şekilde gerçekleşmiştir çünkü yaklaşık 38 kişinin şahit olmasına rağmen, olayın görgü tanıkları veya komşular tarafından polise bildirilmediği söylenir.


Kitty Genovese, New York'un en meşhur semtlerinden olan Queens'de yaşayan, 28 yaşında bir kadındı , sabaha karşı saatlerde iş yerinden evine dönerken saldırgan Winston Moseley onu gözüne kestirmişti. Genovese, binanın otoparkında arabasından çıkarken bir terslik olduğunu fark etti ve hızla eve koşmaya başladı ancak adam peşini bırakmıyordu. Taşıdığı avcı bıçağı ile onu birkaç kez bıçakladı, ona tecavüz etti ve sonra da cebindeki tüm parasını alıp kayıplara karıştı. Genovese orada baygın şekilde yatarken saat 4'ü geçiyordu ama etrafta hiçbir yaşam belirtisi yoktu. Nihayet aynı zamanda maktulün yakın bir arkadaşı olan Sophia Farrar, onu buldu ve bir ambulans gelene kadar başında bekledi. Ambulans, 4.15 sularında gelmişti ne yazık ki Genovese hastane yolunda hayatını kaybetti çünkü korkunç saldırı sonrası dakikalarca yalnız kalmıştı. Olayın ardından, basın tarafından olayın çarpıcı bir şekilde sunulma biçimi, insanların yardım çağrılarını yapmamaları veya polisi aramamaları konusunda büyük bir kamuoyu tepkisi yarattı. Medyada yer alan haberlerde, olayın yakınındaki apartmanlarda yaşayan birçok kişinin olayı gördüğü, ancak hiç kimsenin polisi aramadığı veya müdahalede bulunmadığı iddia edildi. Toplamda 38 ayrı görgü tanığı vardı ancak bir kişi bile polise haber verme ihtiyacı duymamıştı. Çünkü her biri, bir başka görgü tanığının ihbarda bulunacağını düşünmüştü . Kitty Genovese cinayeti, toplumda acil durumlarda yardıma koşmama ve görgü tanıklarının etkisi hakkında önemli bir tartışma yaratmıştı ve bu konu sosyal psikoloji araştırmalarında önemli bir konu haline gelmişti İşte bu, Genovese Sendromu veya daha aşina olabileceğiniz adıyla, Seyirci Etkisi olarak adlandırılan tuhaf bir psikolojik olguydu.


Peki bu sessizleşmenin sebebi sadece “ne de olsa bir başkası benim yerime yapar” düşüncesi miydi yoksa kalabalıkların ortak bir ruh kazanmasının sonucu muydu? Kalabalıkların kazandığı kolektif ruh veya toplu bilinç, bireylerin bir grup içinde birleşerek ortaya çıkan paylaşılan deneyimleri ifade eder. Bu durum, kişilerin grup içinde kaybolma hissi, benlik farkındalığının azalması ve grup normlarına uyum sağlama eğilimi gibi faktörlerden etkilenir böylece insanların davranışlarını, duygusal tepkilerini ve kararlarını grup ortamında daha farklı bir şekilde sergilemelerine neden olabilir. Kitlelerde bulaşma çok hızlı gerçekleşir.Ve evet böylece bazen kalabalıklar da sessizleşebilir Olaya şahit olan kişi sayısı ne kadar çoksa verilen tepki o kadar az olabilir.



KAYNAKÇA

Seyirci Kalma Etkisi Nedir? Tehlike İçindeki Birine Hangi Şartlarda Yardım Etmeyi Seçiyoruz? – Evrim Ağacı (evrimagaci.org)

Festinger, L. (1954). A Theory of Social Comparison Processes. Human Relations, 7(2), 117-140.

























1 Comment


nazlicanyuksel
Jul 06, 2023

'insan'ın bu denli umursamaz olması ne acı..

Like
bottom of page